Noordeuropareizen

Winterreis Noorwegen

8-daags arrangement Walvis- en Noorderlichtavontuur in Noord Noorwegen met de Nederlandse Schoener "De Noorderlicht"

  • Unieke reis met vlucht naar Noord Noorwegen
  • Nederlandse schoener De Noorderlicht
  • Wildlife reis: walvissen, orka's, bultruggen, zeearenden, enz
  • Schilderachtige vissersdorpjes
  • Goede Noorderlicht kansen.

Ga in januari of februari op vakantie naar Noord-Noorwegen, wanneer de zon weer boven de horizon uitkomt. Het landschap op en rondom de arctische wateren verandert in een surrealistisch decor van besneeuwde fjorden, sprookjesachtig licht en natuurlijk het noorderlicht! Dit is ook de tijd dat de diepe fjorden gevuld zijn met smakelijke haringscholen, waar de orka's dol op zijn. Vaar mee op de s/v Noorderlicht, onder begeleiding van een ervaren expeditieleider vanaf de Vesterålen eilanden helemaal naar de wateren ten noorden van Senja. Elke dag wordt er ca. 3 uur gevaren, de overige tijd maakt u bijzondere landtochten of geniet u simpwelweg van het indrukwekkende landschap. U komt namelijk op plaatsen waar niet veel reizigers voor u zijn geweest.

Dagindeling

Dag 1 zaterdag: Amsterdam - Evenes - Harstad. Welkom op 68 graden N.B.

U vliegt met Transavia rechtstreeks vanaf Schiphol naar Evenes en wordt u vervolgens per transfer naar de haven van Hårstad gebracht. Een bijzonder gevoel, dat weidse landschap en die zuivere lucht! De zon blijft in deze tijd grotendeels nog achter de horizon en dat geeft een bijzondere lichtval: het 'blauwe licht' in de stille besneeuwde fjorden is indrukwekkend. Deze reis begint met een interessante excursie door Hårstad en omgeving. In Hårstad stapt een gids van Visit Hårstad in de bus om u mee te nemen op een interessante kennismaking met Noord-Noorwegen. De eerste stop is Røkenes Gård. Hier geniet u van een heerlijke 2-gangen lunch met typisch Noorse gerechten. Geniet na afloop van de lunch op het erf van de gallerie, de lokale handwerken en de roemruchte historie van de boerderij. Daarna rijdt u met de gids verder naar het museum in Trøndenes; een unieke tentoonstelling over de geschiedenis van Noord-Noorwegen met archeologische opgravingen, muziek, Viking historie en de Tweede Wereldoorlog. Ook het kerkje uit 1250 is een bezoek waard. Aan het eind van de middag scheept u in op de s/v Noorderlicht en maakt u kennis met de bemanning

Dag 2 zondag: Zeielen naar Andøya

U wordt wakker met de geur van versgebakken broodjes. Eerst goed ontbijten en dan wordt het sein voor vertrek gegeven! Het Noorderlichtschip zeilt de Andfjord in en vaart richting het eiland Senja, waar misschien de eerste bultruggen te zien zullen zijn. Dit is een prachtig gebied met doorgaans goede omstandigheden om te zeilen. U heeft vast een mooie camera meegenomen om het prachtige landschap en de flora en fauna vast te leggen. De bemanning heeft ook veel ervaring met fotografie en waarschijnlijk kunnen zij u nog wat tips en tricks bijbrengen, ook om het noorderlicht te fotograferen. We lunchen, dineren en overnachten aan boord.

Dag 3  t/m 5 maandag t/m woensdag: Bultruggen, orka's en zeearenden

De komende dagen gaat u met het schip op zoek naar de walvissen. Langs de westkust van Senja, het op een na grootste eiland van Noorwegen, is de kans op het spotten van bultruggen en orka's groot want hier bevinden zich in deze tijd van het jaar grote scholen winterharing. De orka's zijn agressief op jacht naar hun favoriete maaltijd en volgen de scholen soms tot diep in de fjorden en de zeearenden laten zich hier regelmatig zien. Ook ten noorden van Senja in de Vensøyfjorden, Ersfjorden or Kattfjorden zijn er over het algemeen goede condities voor de walvissen.

Door het zeeklimaat is de kans op (korte) opklaringen groot en door de gunstige ligging onder de 'Noorderlicht-oval' is een korte opklaring genoeg om recht boven u het groene en soms paarse licht te zien dansen.

Elke avond legt het schip aan in één van de vele idyllische vissershaventjes, zoals op het eiland Sommarøy. Dit eiland staat bekend om de mooie zandstranden die u uitnodigen voor heerlijke (ochtend)wandelingen.

Dag 6 donderdag: Gisundet

In de ochtend heeft u nog tijd om naar walvissen te zoeken, maar rond lunchtijd is het toch echt tijd om zuidwaarts te zeilen. Het Noorderlichtschip vaart door de kronkelende Gisundet, één van de mooiste zeestraten van Noorwegen. U overnacht in de haven van het plaatsje Finnsnes, een klein plaatsje op het vasteland van Noorwegen.

Dag 7 vrijdag: Zuidwaarts zeilen

Via de eilandengroep Vesterålen vaart u verder zuidwaarts, terug naar Hårstad. Bij gunstig weer kan er gezeild worden, anders wordt er op de motor gevaren. U komt aan in de Solbergfjorden, even ten zuiden van Senja. Hier ligt ook het eilandje Tranøya. Op dit onbewoonde eiland is de kleine houten kerk uit de 18e eeuw een bezoek waard. Aangekomen in Hårstad is het tijd voor een laatste diner aan boord met uw medereizigers.

Dag 8 zaterdag: Evenes - Amsterdam

Na een laatste ontbijt vanuit de kombuis, verlaat u het schip en vertrekt u per transferbus naar de luchthaven van Evenes. Met een rechtstreekse vlucht vliegt u terug naar Amsterdam.

Nb. De reis is volledig afhankelijk van de weersomstandigheden en de actuele locatie van de walvissen. Het programma van dag tot dag is daarom slechts ter indicatie

Verblijf

De Noorderlicht
U verblijft 7 nachten op het zeilschip 'De Noorderlicht'.

De 'Noorderlicht' werd oorspronkelijk gebouwd in 1910 in Flensburg, Duitsland, als een driemaster schoener. Het grootste deel van haar bestaan diende zij als een lichtschip op de Oostzee. In 1991 kochten de huidige eigenaren de romp en werd het schip grondig gerenoveerd naar een tweemaster. Het schip vaart nu onder de Nederlandse vlag. De Noorderlicht is perfect voor expeditie cruises langs kleinre baaien en eilanden en is in staat om over de zeven zeeën te zeilen. Het gekwalificeerde en buitengewoon ervaren personeel doet al het mogelijke om er voor te zorgen dat u een prachtige en onvergetelijke reis gaat beleven. De Nederlandse bemanning bestaat uit de kapitein, 1e stuurman, 2e stuurman, kok en expeditieleider. De Noorderlicht biedt onderdak aan maximaal 20 reizigers in 10 tweepersoonshutten. Alle hutten hebben een dakraam, een comfortabel stapelbed, een kast en wastafel met warm en koud water. Uw electronica kunt u met een 220v stopcontact opladen. Er is ruime zitgelegenheid in het dekhuis en onderdeks in de salon. Er zijn vijf toiletten en vier douches voor gemeenschappelijk gebruik.

NB. Alleenreizenden verblijven in een hut op indeling met iemand van het gelijke geslacht.

Overnachtingen
- 7x Aan boord van het s/v Noorderlicht

Prijzen

Prijs per persoon per arrangement 2017
De reis is alleen met 2 personen te boeken 21/1 of 28/1 4/2 of 11/2
Vertrekdata: 21-01-2017, 28-01-2017, 04-02-2017, 11/02-2017 € 2195 € 2245

Calamiteitenfonds € 2,50
Reserverings- en verzendkosten per boeking € 27,00

Inbegrepen
- Vlucht Amsterdam - Evenes (rechtstreeks) v.v. met Transavia.
- Luchthavenbelasting en brandstofheffing
-Transfer van de luchthaven Evens naar Harstad haven en v.v.
- Nedelands sprekende reisleider
- 7 Overnachtingen volgens beschrijving op basis van vol pension.
- Excursies volgens programma
- Max 20 kg ruimbagage en 1 stuk handbagage (max. 10 kilo) per persoon.

 

Let op!!!!!

Minimum aantal deelnemers voor het definitief doorgaan van deze reis: 12.(maximale groepsgrote 20 personen).

Met minder deelnemers dan het minimum behouden wij ons het recht voor om de reis te annuleren. In voorkomende gevallen ontvangt u hierover tijdig bericht. Afhankelijk van uw reisduur is dit: reisduur t/m 7 dagen; uiterlijk 7 dagen voor vertrek; reisduur vanaf 8 dagen; uiterlijk 14 dagen voor vertrek.

Boeken

Wilt u een offerte of boeken? Vul het offerte/boekingsformulier in en kies bij winterreis voor Walvis en Noorderlichtavontuur. Wij zenden u spoedig een prijsopgave.