Noordeuropareizen

Busreis Schotland, Orkney en Shetland Eilanden 2024

12-daagse busreis incl. Retour DFDS Seaways
Vanaf € 2099.

Schotland en de Orkney en Shetlandeilanden verrassen u met een interessante geschiedenis en prehistorische bouwwerken, maar bovendien met een adembenemende natuur. Elke dag van deze reis is uniek: de routes zoals Schotland’s North Coast 500 en de Highlandroutes, de kliffen van Sumburgh Head en Eshaness, de ferryovertochten. Geniet tijdens deze rondreis met ervaren reisleiding van de prachtige kustlijnen en de mooiste plaatsen met een boeiende geschiedenis!.


Excursies

- Edinburgh
- North Coast 500
- Orkney eilanden
- Skara Brae
- Shetland eilanden
- Jarlshof
- Glamis Castle

 • Prachtige reis met Nederlandse reisleiding
 • Kleine groep max 28 personen/mininaal 20 personen
 • Inclusief verblijf op de Shetland en Orkney Eilanden
 • Bezoek aan Skara Brae, de mystieke steencirkel van Brodgar en Standing Stones of Stenness
 • Bezoek Higland Park whiskydistilleerderij
 • Bezoek Jarlshof
 • Op terugreis in Schotland bezoek aan Glamis Castle
 • Dag 1: Met DFDS Seaways naar Newcastle
 • Dag 2: Stirling
 • Dag 3: Edinburgh en Newtonmore
 • Dag 4: via Inverness naar Thurso (deels North 500)
 • Dag 5: Castle of Mey en naar Orkney Eilanden
 • Dag 6: Orkney Eilanden
 • Dag 7: Vertrek naar Shetland Eilanden
 • Dag 8: Shetland Eilanden
 • Dag 9: Op weg naar Aberdeen
 • Dag 10: Glamis Castle. en omgeving Edinburgh
 • Dag 11:Via Jedburgh terugreis naar Newcastle
 • Dag 12: Aankomst met DFDS in IJmuiden

Routebeschrijving

Dag 1: Met DFDS Seaways naar Newcastle

Via opstapplaatsen vertrekt de bus naar IJmuiden. Hier schepen we in aan boord van één van de luxe ferryschepen van de DFDS Seaways voor de overtocht naar Newcastle. De afvaart is om ca. 17.30 uur. U verblijft aan boord in een hutaccommodatie naar keuze. Tevens kunt u bij boeking een maaltijdenpakket (diner en ontbijt) reserveren.

Dag 2: Via Holy Island naar Stirling: Afstand route: ca. 230 km

Na de ontscheping rijden we via de kust naar Lindisfarne, dat we rond het middaguur bereiken. Dit (schier)eiland, ook wel Holy Island genoemd, wordt twee keer per dag door vloed van het vasteland afgesneden. De Lindisfarne Priory wordt omgeven door een lieflijk dorpje en een wandelpad voert naar het hoog op een klif gelegen 16e-eeuwse Lindisfarne Castle. ’s Middags reizen we via Berwick-upon-Tweed en de ringweg rond Edinburgh door naar ons hotel in Stirling

Dag 3: Edinburgh en omgeving Newtonmore: Afstand route: ca. 260 km

Vandaag bezoeken we de hoofdstad van Schotland, Edinburgh. Tijdens een korte stadstour ziet u o.a. Princes Street, Holyrood Palace, the Royal Mile en Edinburgh Castle. Hierna heeft u tijd om zelf rond te kijken. In de namiddag rijden we naar ons hotel in de omgeving van Newtonmore.

Dag 4:  Falls of Shin, Scotland's North Coast 500 route en Thurso: Afstand route: ca. 300 km

Een lange maar unieke dag! Dwars door de Highlands rijden we naar Inverness voor een koffiestop. Daarna gaan we via Bonar Bridge naar de waterval Falls of Shin, de beste plek in Schotland om de Atlantische zalm stroomopwaarts te zien springen. Aansluitend volgen we het oostelijke deel van de 'North Coast 500', langs de Noordzee en via Helmsdale en de indrukwekkende Berriedale Braes naar Thurso

Dag 5: Castle of Mey en Orkney Eilanden: Afstand route , ca 60km

In de loop van de ochtend rijden we naar Castle of Mey, een 16e-eeuws kasteel gelegen aan het Pentland Firth en momenteel in privébezit van Koning Charles. Voordat we oversteken naar de Orkney Eilanden brengen we nog een bezoek aan de meest noordelijke whisky distillery op het vaste land van Schotland, Wolfburn. Rond 16.00 uur rijden we naar Scrabster voor de oversteek naar Stromness op Orkney. Het diner is vandaag niet inbegrepen. Aansluitend rijden we naar ons hotel voor de komende twee nachten.

Dag 6: Orkney Eilanden: Afstand route: ca. 75 km

We beginnen met een bezoek aan Kirkwall, de hoofdstad van de Orkney Eilanden. Hier kunt u de St. Magnus kathedraal bezoeken en winkelen. ’s Middags maken we een tocht over de Churchill Barrier en bezoeken we de Italian Chapel

Dag 7: Orkney Eilanden: Afstand route: ca. 130 km

Vandaag staat helemaal in het teken van de prehistorie gecombineerd met een spectaculaire natuur. Zo zien we de Broch of Gurness, de ruïnes van Stuart Castle in Birsay en wanen ons terug in de tijd bij Skara Brae. Skail House geeft een goede indruk van een 17e-eeuws landhuis. Hoog op de Cliffs van Yesnaby zult u een ongekend gevoel van vrijheid voelen. Een laatste hoogtepunt vormt de mysterieuze Ring of Brodgar en de Stones of Stennes. We dineren nog in Kirkwall; na het diner rijden we naar de Hatstonterminal waar we rond 23.30 uur aan boord gaan voor de overtocht naar Lerwick op de Shetlandeilanden.

Dag 8: Shetland Eilanden: Afstand route: ca. 130 km

Na de ontscheping beginnen we aan de verkenning van het zuidelijk deel van Shetland. We bezoeken het Nederlandse vissersmonument op de Knab begraafplaats en zien in Boddam een traditioneel crofthouse uit de 19e eeuw. Aansluitend rijden we naar Sumburgh Head, waar tot eind juli ontelbare papegaaiduikers nestelen; we genieten hier van het prachtige uitzicht bij de vuurtoren. Via de historische nederzetting Jarlshof en St. Ninian's Isle gaan we naar Scalloway, de oude hoofdstad van Shetland. We overnachten in Brae.

Dag 9: Shetland Eilanden: Afstand route: ca. 100 km

Een indrukwekkende tocht over het noordelijk deel van Mainland. De vergezichten bij de vulkanische kliffen van Eshaness zijn onvergetelijk. Tijdens een koffiestop in Braewick Cafe kunt u genieten van de Drongs, een groep oprijzende rotsen in Hillswick Bay. Met een bezoek aan de hoofdstad Lerwick besluiten we ons bezoek aan Shetland. U kunt hier locaties uit de detectiveserie Shetland opzoeken en de laatste inkopen doen. Dan is het tijd om aan boord te gaan van de NorthLink ferry voor de overtocht naar Aberdeen. We dineren aan boord.

Dag 10: Glamis Castl  en omgeving Falkirk: Afstand route ca 200km

Na de ontscheping rijden we via Stonehaven naar Forfar voor een bezoek aan Glamis Castle. Het kasteel wordt sinds de 14e eeuw bewoond door de familie Lyon en was het thuis van Elizabeth Bowes-Lyon, de latere echtgenote van koning George VI. Zowel het interieur als de kasteeltuinen zijn een lust voor het oog. Daarna wordt het tijd om naar ons hotel in de omgeving van Falkirk te rijden.

Dag 11: Jedburgh en nachtferry: Afstand route: ca. 265 km

Via Lauder en Dalkeith rijden we naar de abdij ruines van Jedburgh voor een fotostop en heeft u de gelegenheid om te lunchen. Vervolgens rijden we via Carterbar, de grens tussen Engeland en Schotland, naar de terminal van DFDS voor de inscheping en overtocht naar IJmuiden. U verblijft in een comfortabele binnenhut op basis van halfpension.

Dag 12: Nederland

Om ca. 10.00 uur volgt de ontscheping in IJmuiden en brengt de bus u naar uw uitstapplaats.

 

Het programma is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen en zet- en drukfouten.

Informatie overtocht DFDS Seaways IJmuiden-Newcastle v.v.

We maken de overtocht met DFDS Seaways vanuit IJmuiden naar Newcastle en v.v.. Deze overtocht is een nachtovertocht, wat betekent dat u de nacht aan boord doorbrengt. Daarnaast hoeft u zich ook absoluut niet te vervelen aan boord van DFDS Seaways, want er is voldoende entertainment. Van live muziek tot een bioscoop, een casino en natuurlijk barretjes en restaurants.
Tijdens de overtochten IJmuiden-Newcastle en v.v. met DFDS Ferries verblijft u in een hutaccommodatie naar keuze.

U kunt kiezen uit volgende hutcategoriën:
•Binnenhut
•Buitenhut

De hutten zijn voorzien van een stapelbed (bedden boven elkaar) en een badkamer met douche en toilet.

U heeft de mogelijkheid om bij de optie extra's de maaltijden aan boord, bestaande uit 2x ontbijt en 2x diner, bij te boeken.

U kunt tijdens de ferry-overtochten uw koffers in de bus achterlaten.
Wij adviseren u daarom om voor de nacht een apart overnachtingstasje in te pakken.

Hotel omschrijving

Tijdens deze rondreis verblijft u in middenklasse hotels en 3 nachten aan boord van een  cruiseferry. Uw kamer/hut is voorzien van badkamer met douche en toilet. Het verblijf in de hotels is op basis van halfpension (Schots ontbijt en 3-gangendiner). De meeste hotels zijn voorzien van een lift of beschikken over kamers op de begane grond.

Overnachtingen
- 1x Aan boord ferry

-.1x Stirling

-.1x Newtonmore
- 1x Perth
- 1x Thurso
- 1x Orkney Eilanden
- 1x Aan boord cruiseferry
- 1x Shetland Eilanden
- 1x Aan boord cruiseferry
- 1x Airth bij FalkirkPitlochry
- 1x Aan boord ferry

 

Prijzen 2024

12-daagse reis incl. retour DFDS Seaways IJmuiden-Newcastle v.v.

 

Vertrekdata & Prijzen p.p. obv 2p kamer obv 1p kamer
ma 29-04-2024 € 2536 € 3089
vrij 07-05-2024 € 2716 €  3489
vrij 19-07-2024 € 2919 € 3679
vrij 11-10-2024 € 2351 € 2919

Reserveringskosten: € 35,00

SGR-bijdrage per persoon: € 5,00

Calamiteitenfonds :€ 2,50

Inbegrepen

 • Luxury class touringcar
 • Deskundige chauffeur
 • Deskundige Nederlandssprekende reisleiding
 • Overtochten:
 •  met de DFDS in een 2-persoons binnenhut (busreis)
 • Overnachtingen volgens programma
 • Minicruise met Northlink ferry's in een 2-persoons binnenhut
 • 11x Ontbijt en 10x diner (niet op dag 5)

 

Niet inbegrepen

Entreegelden:

Tenzij anders vermeld, zijn entreegelden voor bijvoorbeeld kastelen en musea niet inbegrepen. Wij willen u tot niets verplichten, u bepaalt zelf waar u aan deelneemt. Niet vermelde extra’s zijn te allen tijde facultatief en nooit verplicht.

 

Overtocht
Tijdens de nachtafvaart met DFDS Seaways kunt u in een andere hutaccommodatie verblijven. Hieronder de mogelijke huttypes en bijhorende toeslagen per persoon: prijs op aanvraag.

 

Reisdocumenten

Geldig paspoort verplicht

Valuta

Britse Pond

Opstapplaatsen

 • Rotterdam, Metrostaion Capelsebrug
 • Breda, Intern. Bussstation Elleboog
 • Eindhoven, P+R Meerhoven/Transferium
 • Utrecht, busstrook Transferium Westraven
 • Weert, NS Station
 • Amsterdam, NS Station Sloterdijk bij P&R
 • Haarlem
 • IJmuiden, Felison terminal DFDS Seaways

Boeken

Wilt u een offerte of boeken? Vul het offerte/boekingsformulier in en kies bij Busrondreis de 12-daagse rondreis Schotland, Orkey en Shetland eilanden. Wij zenden u spoedig een prijsopgave.